2014. dec 22.

Boxoffice hétfő 12/4

írta: Dr. Zaius
Boxoffice hétfő 12/4

Lássuk hogyan teljesítenek a kasszáknál az engem érdeklő filmek.

Két filmet is bemutattak a hétvégén amiknek érdekel a sorsuk. Az egyik a Hobbit trilógia záró darabja, míg a másik a az Éjszaka a múzeumban trilógia remélhetőleg záró darabja. Előbb lássuk az utóbbit:

Night at the Museum: Secret of the Tomb

natm32105.jpg

A 2006-os Éjszaka a múzeumban remekül szerepelt a kasszáknál és a kritikusok sem savazták szét annyira. A 110 millió dolláros költségvetés mellé társult egy 250 milliós amerikai bevétel, plusz még azon kívül is keresett 323 milliót, így szinte törvényszerű volt a folytatás elkészülése, ami már nem szerepelt olyan jól. 2009-ben a második rész már "csak" 177 milliót fialt hazájában a 150 millás költségvetés mellé, de mi még összelapátoltunk neki +235 milliót. Ha egy drágább folytatás nem szerepel olyan jól a pénztáraknál és még a kritikai fogadtatása is gyengébb, lehet nem kéne erőltetni az újabb epizódot. Nos, a FOX-nál nem így gondolták, így öt évvel később jól mozikba is küldték az Éjszaka a múzeumban: a Fáraó titkát (kicsit sokat vártak sz'tem). Az írókat lecserélték, a rendezőt és a színészeket meghagyták, de sajnos úgy látszik harmadjára nem tudják ugyan azt lenyomni a nézők torkán. Hiába csökkentettek a költségeken (127 millió), hiába az egyenlőre hangyányit jobb kritikai fogadtatás, csúnyát fog hasalni. A nyitó hétvége három napján csak 17 milliót hozott az USA-ban, míg az első rész 30 millával, a második rész pedig 54 millával nyitott. Így sajnos hazai terepen nem fogja visszahozni a ráfordított összeget, örülhetnek ha a 100 millió dollárt összeszedi. A remake/reboot-ig biztos nem fogjuk látni a mozikban Larry Daley (Ben Stiller) mesés kalandjait. És van még egy tényező ami miatt leszerepelt eme mű:

 

The Hobbit: The Battle of the Five Armies

Na itt más már a helyzet. A gyártási költséget ugyan ügyesen titkolják, mint ahogyan az előző két Hobbit film esetében is, de kiinduló alapnak az jó lehet, hogy szakértők 180-200 millió dollárra saccolják az első Hobbit kaland büdzséjét. A Hobbit: Az Öt Sereg Csatájánál ugyan becsapós lehet az, hogy már szerdán mozikba küldték az Államokban, de ha szigorúan csak a péntek-szombat-vasárnapot nézzük, akkor a 90 millió helyett "csak" 56 millió dollárt hozott a film. Bár ez jócskán alul marad az előző két rész első hétvégi bevételeihez képest (1. rész 1. hétvége: 84 millió, 2. rész 1. hétvége: 73 millió), de féltenünk így sem kell, ugyanis öt nap alatt összeszedett világviszonylatban 355 milliót, így ha a film felét elfoglaló csatajelenet miatt a költségvetése 250-270 millió is volt, akkor is bőven jól jártak. A milliárd közeli bevétel most is meg lesz.

 hobbit32301.jpg

 

Szólj hozzá

boxoffice